Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020 θα ξεκινήσει η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Στο σχολείο μας θα ακολουθήσουμε κανονικά το υπάρχον εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, όπως έχει γνωστοποιηθεί στους/στις μαθητές/μαθήτριες και όπως ίσχυε κατά τη διά ζώσης διδασκαλία. Διαφοροποιείται όμως η διάρκεια της εκάστοτε ώρας σε 40 λεπτά ως εξής:

1 η ώρα 8:30 9:10
2 η ώρα 9:20 10:00
3 η ώρα 10:10 10:50
4 η ώρα 11:00 11:40
5 η ώρα 11:50 12:30
6 η ώρα 12:40 13:20
7 η ώρα 13:30 14:10

Το ωράριο και το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα κάθε τμήματος είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

Η υλοποίηση της σύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης πραγματοποιείται μέσω κατάλληλης ψηφιακής πλατφόρμας, την οποία το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει στη διάθεση των διδασκόντων και των μαθητών/τριών όλων των σχολείων της χώρας. Πρόκειται για την υπηρεσία σύγχρονης τηλεκπαίδευσης με τη χρήση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και της ψηφιακής πλατφόρμας Webex Meetings της εταιρείας Cisco Hellas A.E., η οποία παρέχεται δωρεάν προς το Ελληνικό Δημόσιο. Για την πρόσβαση στην πλατφόρμα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες δύνανται να χρησιμοποιούν εξοπλισμό (ηλεκτρονικό υπολογιστή, ταμπλέτα, κινητό, και στην περίπτωση μαθητών/τριών και σταθερό τηλέφωνο).

Πριν την εκκίνηση της προγραμματισμένης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, πραγματοποιείται προεπισκόπηση του ήχου ή/και της εικόνας, ώστε να επιβεβαιώσει ο εκπαιδευτικός ότι ο ήχος ή/και η εικόνα λειτουργούν σωστά. Στο σημείο αυτό, ο εκπαιδευτικός, όπως και ο κάθε μαθητής/τρια, έχει την επιλογή να απενεργοποιήσει τον ήχο ή/και την εικόνα του. Για τον έλεγχο πρόσβασης, οι τάξεις είναι κλειδωμένες και οι μαθητές/ τριες περιμένουν στην αίθουσα αναμονής ώσπου να τους επιτραπεί η συμμετοχή. Ο εκπαιδευτικός καλείται να εγκρίνει την είσοδο κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος, εκπαιδευτικός και μαθητής/τρια έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιούν και να επανενεργοποιούν την μετάδοση του ήχου ή/και της εικόνας τους. Ο εκπαιδευτικός έχει, κατά την κρίση του, τη δυνατότητα διακοπής μετάδοσης ήχου (σίγαση) από μαθητή/τρια, ή /και αποβολής του από την ψηφιακή τάξη. Στην τελευταία περίπτωση, είναι δυνατή η εκ νέου συμμετοχή του μαθητή/τρια στην ψηφιακή τάξη, κατά την κρίση του εκπαιδευτικού. Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται ο εκπαιδευτικός να εγκρίνει σχετικό αίτημα του μαθητή/τριας εκ νέου.

Κρίνεται σκόπιμο οι μαθητές/τριες να συνδέονται πριν από την έναρξη των μαθημάτων για την υλοποίηση δοκιμών (μικρόφωνο, κάμερα, ήχος κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται κατά το δυνατόν η ομαλή υλοποίηση τους. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των μαθημάτων οι μαθητές/τριες οφείλουν να ανταποκρίνονται σε καθήκοντα που ανατίθενται από τους εκπαιδευτικούς τους (π.χ. να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους, να ζητήσουν τον λόγο, να σχολιάσουν ή και να σημειώσουν στο chat), ώστε να εξασφαλίζεται κατά το δυνατόν η ενεργός συμμετοχή τους στη σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι η καταγραφή της εικόνας ή της ομιλίας άλλου προσώπου κατά τη διάρκεια των δικτυακών μαθημάτων είναι παράνομη και επισύρει αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες για την παροχή εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης μπορείτε να επισκέπτεσθε τον ιστότοπο

https://mathainoumeasfaleis.gov.gr/tilekpedefsi/.

Τονίζεται ότι η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων από τους μαθητές είναι υποχρεωτική. Η απουσία μαθητή/τριας από κάθε διδακτική ώρα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών που θα πραγματοποιήσει ο μαθητής/ τρια κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής του/της.
Για τη σύνδεση των μαθητών/μαθητριών με τις «ψηφιακές τάξεις» των διδασκόντων σε κάθε τμήμα εκπαιδευτικών, αποστέλλουμε μέσω email τις ψηφιακές διευθύνσεις τους στην πλατφόρμα Webex. Συστήνουμε να τις αποθηκεύσετε, ώστε να τις χρησιμοποιήσετε καθ΄ όλη τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Ευχόμαστε υγεία και δύναμη.
Καλή αρχή από Δευτέρα στο νέο μαθησιακό περιβάλλον.
Η Διευθύντρια
Παπακωνσταντίνου Παρασκευή